Když zaměstnavatel neplatí včas, lze dát výpověď

17.06.2013 14:03
pracovni-portal.cz

Když zaměstnavatel neplatí včas, lze dát výpověď

"Zaměstnanci postupovali správně, když okamžitě zrušili pracovní poměr," zhodnotil problém advokát Pavel Nastis. "Podle § 56 odst.1 písm.b) Zákoníku práce totiž jestliže zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy či platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti, pak má zaměstnanec právo pracovní poměr okamžitě zrušit," vysvětlil. V takovém případě zaměstnanci náleží i náhrada mzdy ve výši dvou měsíčních průměrných výdělků.

Výplaty jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku. Tedy příklad: výplatu za měsíc únor je zaměstnavatel povinen vyplatit do konce března. Pokud tak neučiní ani do 15. dubna, dostal se tím do prodlení s výplatou mzdy nebo platu a vy máte právo okamžitě zrušit pracovní poměr kvůli nevyplacení mzdy.

Výpověď musí být písemná a musí být doručena vašemu zaměstnavateli. "Doručení je možné provést buď osobně nebo poštou, v takovém případě doporučuji zaslat zásilku doporučeně s dodejkou, aby bylo zřejmé, který den byla zásilka zaměstnavateli doručena," upozornil advokát Pavel Nastis. Jak dodává, pokud zaměstnavatel odmítne vaši výpověď převzít, nic tím nevyřeší, je to považováno jako kdyby výpověď byla doručena. "Určitě dobré je také nechat si od zaměstnavatele potvrdit přehled dlužných mezd," doporučil advokát.

Zdroj: idnes.cz