Stavební spoření po Novém roce ?

04.02.2011 21:40

Jak to bude se stavebním spořením po Novém roce?

Přidáno 03.01.2011

Změny ve stavebním spoření schválila vláda sice už na podzim. Pojďme si však v dnešním článku připomenout, jaký vliv tyto změny od letošního roku mají na naše úspory. Stavební spoření se díky štědré státní podpoře těšilo oblibě střadatelů. Bude tomu tak i nadále? Zůstává stavebko stále vhodným finančním produktem?

Jak to tedy od soboty se stavebním spořením vypadá?

  • Státní příspěvek za rok 2010, který se letos vyplácí, bude poloviční. Může za to jednorázová 50% daň.
  • Tuto daň v následujících letech nahradí snížení státního příspěvku. Zatímco dosud byl maximální roční příspěvek od státu 3 000,- Kč, napříště už to budou jen 2 000,- Kč.
  • Ruší se daňové osvobození pro úroky ze stavebního spoření. Od letošního roku jsou úroky kráceny o 15% daň.

Tyto změny významně snižují celkovou výnosnost stavebního spoření. Připočteme--li k výše uvedeným změnám také poplatky, které si stavební spořitelny účtují, je stavební spoření srovnatelné například s termínovanými nebo spořicími účty. Poplatek za uzavření smlouvy stavebního spoření činí obvykle 1% z cílové částky a poplatky za vedení nás pak přijdou na několik stokorun ročně.

Před uzavřením stavebního spoření se tedy vyplatí zvážit i další spořicí produkty na trhu, které skýtají podobný roční výnos i bez nutnosti šestiletého zavázání vkladu. V každém případě se vyplatí toto rozhodnutí konzultovat se svým finančním poradcem.